Kuru Bahçe ile Elmanın Serüveni

Kuru Bahçe ile Elmanın Serüveni

Kuru Bahçe ile Elmanın Serüveni

Blogumuzda paylaştığımız yazılar ile sizleri apayrı üretici hikayelerine ve üretim serüvenlerine çağırıyoruz. Yazılarımıza konu olan her çiftliğin, işletmenin, derneğin ve kooperatifin arkasında azimli ve çalışkan insanların başarı hikayeleri var. İnancın, kararlılık ve emek ile harmanlanması ile ortaya çıkan değerli müesseselerimizi tanımak yerele ve doğala yolculuğun başlangıç noktası.

Bu yazımızda rotamızı Kayseri Develi’deki Kuru Bahçe’ye çeviriyoruz. Kuru Bahçe’de bizi Aslı Hanım karşılıyor ve elmanın serüvenini bizzat kendisinden öğreniyoruz.

IMG 7682 - Kuru Bahçe ile Elmanın Serüveni

“Elmanın serüveni tam bir yıl sürer. Önceki yıl temmuz ayında elma ağacı üzerindeki elma çağlasını geliştirip büyütürken bir sonraki yılın elma gözlerini oluşturmaya başlar. Hasattan sonra ertesi senenin elmaları ve ağacın korunması başlar. Çinko ve bor elementleri yapraktan sıkılır ve sulama ekim ayına kadar devam eder. Toprak altı kış gübreleri bu mevsimde verilmeye başlanır. Yapraklar dökülünce mantar hastalıkları için Bordo Bulamacı (göztaşı ve kireç) dallara ve gövdeye sıkılır. Toprak çapalanır ve bahar aylarına doğru toprak analizi için değişik bölgelerden toprak numunesi alınır. Analiz sonucunda gübreleme programı* hazırlanır. Tomurcuklar patlamadan bir kez daha Bordo Bulamacı uygulanır. Bu süreç genellikle mart sonu nisan başıdır. Mart ayında gübreleme programı başlar ve hasat sonuna kadar devam eder. Gübre ve elementler bizde damla sulama yoluyla suda eritilerek veya yapraktan sıkılarak verilir. Nisan ayı çiçeklenme ayıdır. Bu süreçte pek işlem yapılmaz ama, tozlaşma için bahçeye arı kovanları yerleştirilir. Çiçek taç yaprakları dökülünce iç kurdu ilaçlamasıyla elma zararlılarına karşı ilaçlama başlar ve hasattan 3 veya 4 hafta öncesine kadar devam eder. Nisan ayından itibaren her 4 günde bir duruma göre 2 veya 4 saat süreyle sulama yapılır. Bu durum ekim ayına kadar devam eder. Temmuz ayında yaprak analizi için yaprak numuneleri alınıp laboratuvara gönderilir. Sonucuna göre gübreleme programına ilave yapılır veya gerekirse değiştirilir.  Elmanın kızarması için güneş ışığı gerekse de elmayı güneş yanığından korunmak için tedbirler alınır. Yeterli olgunluğa erişen elmalar eylül ayının 15 inden itibaren hasada başlanır. Elmanın türüne göre hasat süreleri değişir. Hasat özel eğitilmiş kişiler ve özel ekipmanlarla yapılır. Bekletilmeden seçili elmalar kapalı kasa araçlara yüklenip gideceği yere (genelde soğuk hava depoları) ulaştırılır.

Tüm bu süreç çok ciddi insan emeği gerektiren, uzun ve meşakkatli bir yoldur. Aslında çiftçilik bir nevi deliliktir. Kontrol edemediğiniz üretiminizi etkileyen onca faktöre rağmen en basitinden hava olayları gibi ısrarla ve inatla o sene en iyi verimi alabilmek için çalışır çabalarsınız ve sonra da en iyi sonucu umarsınız. Ve her sene bir sonraki yıl için çok daha fazla ürün alacağınızı umarak toprağınıza dönersiniz…”

Elmanın serüveni ile bizleri toprakla bir kez daha bütünleştiren Kuru Bahçe’den Aslı Hanım’ın tüm okuyucularımıza bir de küçük mesajı var.

‘’Eski zamanlarda çiftçiler tohumlarını toprağa serperken “Kurda, kuşa, aşa” derlermiş. Tohumların bir kısmını hayvanlar için bir kısmını kuşlar için serper geri kalanı da aş olması niyetiyle ekerlermiş. Bu nahif ve evrene saygılı bakış açısı ve çiftçilerimizdeki gönül bolluğu hepimize lazım. Eğer olur da siz de bir gün elinizi toprağa değdirirseniz tohumlarınızı kurda, kuşa, aşa diye serpin.”

Kuru Bahçe ürünleri hakkında bilgi almak ve üreticimizin İyi Tarım belgesine ulaşmak için üretici profili sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Türkiye’nin aracısız tarım ve hayvancılık platformu Komşu Bostan, sizleri değerli üreticilerimiz ile buluşturmaya devam edecek.

Bültenimize kayıt olun ve Kuru Bahçe hakkında bilgi almaya devam edin!

*: Kuru Bahçe’nin analiz ve gübreleme programı Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü tarafından hazırlanmaktadır.

Response to "Kuru Bahçe ile Elmanın Serüveni"

  • Çok güzel bir çalışma teşekkür ederim benimde Çanakkale de yerim var fakat hiç bilgim olmadan hiç birşey yapamıyorum bu konularda eğitim alabilirsem🙏

  • Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak.